Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939

Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939

Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939

“Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939” – український документальний фільм про створення української незалежної держави на Закарпатті, яка проіснувала одну добу та була знищена союзником гітлерівської Німеччини – Угорщиною.

Це український документальний фільм 2012 року, поставлений режисером Тарасом Химичем, композитором Любомиром Соломченком і продюсером Тарасом Чолієм.

У стрічці поєднано три сюжетні лінії – розповіді очевидців, маловідомі документи, майстерно відзняті краєвиди та художні сцени. Для створення фільму використано кадри кінохроніки кінооператора Каленика Лисюка, чехословацькі військові хроніки, а також матеріали британського журналіста Майкла Вінча та кореспондента американської газети New York Times Ен МакКормік, які працювали тоді в Карпатській Україні як міжнародні спостерігачі.

У березні 1939 р. українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився з анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав. Країною, що першою прийняла бій, стала Карпатська Україна, продемонструвавши прагнення українців до розбудови державності навіть у несприятливих зовнішньополітичних умовах.

Кінострічку ви можете переглянути в мережі Інтернет: