Нащадки вільних – фінал 2018

Нащадки вільних – фінал 2018

Нащадки вільних – фінал 2018

Напередодні Дня Незалежності відбувся фінал міжнародних патріотичних змагань “Нащадки вільних / Descendants of the free”. В фінали приймали участь команди-переможці попереднього етапу, а також дві команди з Республіки Молдова та команда з Литовської Республіки.

До вже традиційних навчальних локацій: “Загально-військова підготовка” (ГО “Український Легіон”), “Домедична допомога” (ГО “44 Навчальний Центр”), “Наукова Світлиця” (Мала Академія Наук України) та “Правознавство” (Національна поліція України), додались “Основи підприємництва і фриланс” та “Хореографія”, які значно урізноманітнили діяльність і дозвілля учасників вишколу. Нові локації підвищили формування більш тісних контактів між командами.

Герой моєї землі

Традиційний для вишколу конкурс. “Юнкори” присвятили свій виступ Левко Лук’яненко – дуже символічно. “Чайка” зробила цілу комплексну професійну театральну виставу. “Терен” дуже офіційно провів представлення свого героя. “Буський Спас” з маленьких розрізнених камінчиків створив для глядача збірний образ героя. “Гайдамаки” наче від першої особи передали думки і переживання героя-захисника у сучасній війни… трохи сльозу не вибило. Молдова вразила своїм “Безіменним героєм”. Литва познайомила зі своїми національними героями, що в 1933 році перелетіли через океан і привернули увагу всього світу до своєї країни.

Патріотизм

Дуже важливо, щоб теперішня молодь, яка є майбутнім України і буде вирішувати в т.ч. і нашу долю вже за якихось 10-15 років, були справжніми патріотами. В сучасних умовах бути патріотом – це всеохоплююче поняття, що складається з дуже великої кількості невід’ємних чинників:

  • вміти тримати зброю в руках і бути готовим боронити рідну землю;
  • знати історію свою, що б розуміти здобутки та помилки наших пращурів за-для розбудови країни з урахування цього досвіду;
  • відчувати та поширювати культурне надбання свого народу, яке може стати у нагоді і під-час веселої години, і розрадити у мить смутку;
  • знати, як правильно надати допомогу в будь-якій ситуації і пам’ятати про свою власну безпеку;
  • бути здатним виростити собі їжу чи зробити руками якийсь виріб;
  • заробити “копійку” самостійно, а не бути вічно у наймитах та ярмі боргів;
  • поважати Закон, а також вміти відстояти свої Права;
  • вміти спілкуватись з партнерами та союзниками різними мовами та розумінням їх традицій, а також демонструвати свою культуру.

Історія України є суцільною ілюстрацією того, що парадигми минулого не працюють, точніше вони допомагають лише зберігати полум’я Свободи, але будь-який подих вітру здатен знищити нашу країну в будь-який момент. Все існування нашої країни – це балансування на межі. Ми пишаємось нашими пращурами, але українець у майбутньому має бути розумним, освіченими і справді незалежним.

На мою думку, саме такими і мають бути нащадки вільних. Цей вишкіл допомагає дітям розвиватись за всіма основними напрямками, що потрібні Громадянам України. Дуже хочеться, що б нащадки вільних мали і родину, і приватну землю, і хату, і зброю, і хліб з салом на столі, і гостей з далеких земель в себе в хаті – це буде свідченням того, що ми є незалежними та самодостатніми, а також цікавими іншим.

Фотографії: Ганна Шпілька

Джерело: Нащадки вільних – фінал 2018